Adijo Netbooki

Objavljeno 02 Januar 2013

 Asus je leta 2007 predstavil mini prenosnik EeePC 701, s katerim je ustvaril nov segment prenosnih računalnikov - netbookov. Ti so zaradi ugodne cene in za tisti čas kar spodobnih strojnih lastnosti hitro osvojili srca uporabnikov, ki so si želeli majhnega priročnega računalnika za osnovna opravila ter uporabo na potovanjih. Ko so na trg vstopili še ostali proizvajalci, se je ponudba netbookov hitro širila, čeprav jim skeptiki niso napovedovali dolgoročnega uspeha. Imeli so prav. netbooki so bili lahko uspešni v času, ko ni bilo prave alternative velikim prenosnikom. S prihodom zmogljivih pametnih mobilnikov in tabličnih računalnikov pa so postali odvečni.

 Po umiku Lenova, HPja, Della in Samsunga, sta v zadnjem letu vztrajala le še Asustek (Asus) in Acer. Čeprav je slednji še septembra zatrjeval, da se poceni majhnim prenosnikom ne bo odrekel, si je do konca leta premislil. Ne Acer, ne Asus od 1. januarja 2013 ne bosta več proizvajala netbookov, kar pomeni, da je z njimi bolj ali manj konec. Do nadaljnjega bosta omenjena proizvajalca razprodajala obstoječe zaloge, nato pa bodo netbooki le še v domeni manj znanih proizvajalcev, katerih proizvodni programi so pretežno usmerjeni na dežele v razvoju.

Steve Jobs je imel prav, ko je pred leti dejal, da so netbooki zgrešena veja razvoja. Kot šef Appla je že takrat vedel, da prihajata mobilna in tablična revolucija ter da bo obdobja prevlade PC-ja kmalu konec.

 

VIR

QR

QR-Code dieser Seite

Kontakt

E-NINA d.o.o.
Podgorje 122 a, 1241 Kamnik
fax: 01 8395 205, tel: 041 743 120

Premium Joomla Templates