Nevarno: Najdenega USB ključa ne vstavljajte v računalnik!

Objavljeno 20 Avgust 2012

Manj znano je, da so USB ključi pogosto leglo računalniške nesnage - virusov, črvov, trojanskih konjev in podobne zalege. Napadalci namreč izkoriščajo lastnost nekaterih operacijskih sistemov, ki po vstavitvi USB ključa samodejno zaženejo predvajanje ali prikaz njegove vsebine. Tako je dovolj, da "okužen" USB ključ vstavite v USB režo in že čez nekaj sekund se bo zlonamerno programje preselilo tudi na vaš računalnik. V mnogih podjetjih imajo zato onemogočen t.i. autoplay ali - kjer so zahteve po varnosti še višje - onemogočeno celo uporabo USB ključev. Ne glede na to si velja zapomniti - USB ključ je vedno potrebno obravnavati kot varnostno tveganje, še posebej pa v primeru najdenih ali podarjenih USB ključev.

Zanimivo taktiko so nedavno ubrali zlikovci na Nizozemskem, ki so želeli vdreti v informacijski sistem ene od kemijskih multinacionalk. Na parkirišču pred poslovno stavbo so "izgubili" več okuženih USB ključev v upanju, da jih bodo zaposleni našli ter si želeli ogledati, kaj je na njih. K sreči se je tokrat vse dobro izšlo, saj je eden od zaposlenih najdeni USB ključ odnesel v službo za informatiko, kjer so takoj ugotovili, da se na ključu nahaja škodljivo programje in tako pravočasno izdali opozorilo vsem zaposlenim, naj na službenih računalnikih ne pregledujejo vsebine najdenih USB ključev.
Sicer pa opozorilo pred uporabo USB ključev neznanega izvora ne velja le za službene, temveč tudi za domače računalnike, ki imajo redko izklopljeno funkcijo samodejnega predvajanja.

QR

QR-Code dieser Seite

Kontakt

E-NINA d.o.o.
Podgorje 122 a, 1241 Kamnik
fax: 01 8395 205, tel: 041 743 120

Premium Joomla Templates