Tretja generacija procesorjev Intel Core

Objavljeno 03 Maj 2012

servis računalnikovIntel je najavil tretjo generacijo procesorjev Intel Core s štirimi jedri. Novi izdelki zagotavljajo bistveno boljšo vizualno izkušnjo in več zmogljivosti za navdušence nad igrami, ljubitelje večpredstavnih vsebin in manj zahtevne uporabnike. Novi procesorji so na voljo v zmogljivih namiznih in prenosnih računalnikih ter integriranih sistemih. Gre za prve čipe, ki so izdelani z Intelovim 22-nanometrskim proizvodnim procesom in tehnologijo tridimenzionalnih tranzistorjev Tri-Gate.

 


Kombinacija nove tehnologije tranzistorjev in izboljšane arhitekture je omogočila dvakratno povečanje zmogljivosti pri obdelavi tridimenzionalne grafike in večpredstavnih vsebin v visoki ločljivosti glede na prejšnjo generacijo čipov. Z izboljšanimi vgrajenimi grafičnimi možnostmi imajo uporabniki boljšo in bolj realistično izkušnjo pri ustvarjanju in urejanju video posnetkov in fotografij, brskanju po spletu, gledanju filmov v visoki ločljivosti in igranju razširjenih iger. Novi procesorji prinašajo do 20 odstotkov višjo zmogljivost mikroprocesorja in nove tehnologije za hitrejši prenos podatkov.
V naslednjih mesecih bodo na volje dodatne različice procesorjev Intel Core tretje generacije, na katerih bodo temeljile naprave Ultrabook, prenosniki, strežniki in inteligentni sistemi v maloprodaji, zdravstvu in drugih panogah.

Hitrejši ritem predstavljanja novosti
K izboljšani zmogljivosti novih procesorjev v veliki meri prispeva tridimenzionalna struktura novih Intelovih tranzistorjev. Do danes so računalniki, strežniki in druge naprave uporabljali le dvodimenzionalne tranzistorje. S tretjo dimenzijo na tranzistorjih je lahko Intel povečal gostoto tranzistorjev, kar pomeni, da vsak kvadratni milimeter novih procesorjev zagotavlja več zmogljivosti. Intel je izumil novo vrsto tranzistorja ter zagotovil vrhunsko kombinacijo zmogljivosti in energijske učinkovitosti. Podjetje tako še naprej ohranja napredek tehnologije in za več let podaljšuje veljavnost Moorovega zakona.
Intelovi inženirji so predelali tudi grafično arhitekturo tretje generacije procesorjev Intel Core, s čimer so bistveno izboljšali celotno vizualno uporabniško izkušnjo. Istočasna sprememba arhitekture čipov in zmanjšanje velikosti tranzistorjev pomeni pospešek Intelove strategije izmeničnega predstavljanja novih izdelkov. Pred tem je podjetje najprej predstavilo nov proizvodni postopek, naslednje leto pa prenovljeno arhitekturo čipa. Intel je lahko istočasno spremenil arhitekturo in proizvodni proces, ker je eno redkih podjetij, ki razvija in proizvaja lastne čipe. Ta pristop se imenuje integrirana proizvodnja naprav (Integrated Device Manufacturing).

Vizualne izkušnje in igre
Procesor Intel Core tretje generacije z grafičnim čipom Intel HD Graphics 4000 v primerjavi s prejšnjo generacijo procesorja zagotavlja do dvakrat višjo zmogljivost pri prikazu tridimenzionalne grafike, kar pomeni več podrobnosti in višjo ločljivost. Čip Intel HD Graphics 4000 podpira knjižnice Microsoft DirectX 11, OpenGL 3.1 in OpenCL 1.1.
»Zmožnosti za prikaz tridimenzionalne grafike v procesorjih Intel Core tretje generacije predstavljajo velik korak naprej na področju iger za osebne računalnike,« je povedal Gabe Newell, soustanovitelj in direktor podjetja Valve Software, vodilnega razvijalca iger. »Navdušenci nad igrami bodo lahko s sistemi s kartico Intel HD Graphics 4000 uživali v igrah, kot je naša prihajajoča igra DOTA 2.«
Toda vizualna izkušnja ne pomeni le računalniških iger. Video prek spleta postaja vedno bolj priljubljen in pričakovati je mogoče, da bo letos predstavljal polovico vseh podatkov, prenesenih prek interneta. Pri tem je pomembno, da lahko uporabniki svoje video posnetke hitro pripravijo za objavo na spletu. V nove procesorje je vgrajena tehnologija Intel Quick Sync Video 2.0, ki uporabnikom omogoča, da video preoblikujejo dvakrat hitreje kot z lanskimi procesorji. V primerjavi z dve leti starimi osebnimi računalniki je sedaj postopek kar šestkrat hitrejši.

Varna uporaba in izboljšana platforma
Tretja generacija procesorjev Intel Core dodaja tudi varnostne možnosti, kot sta Intel Secure Key in Intel OS Guard, ki ščitita osebne podatke in identiteto uporabnikov. Intel Secure Key sestavlja modul za ustvarjanje resnično naključnih števil, kar izboljša učinkovitost šifrirnih algoritmov. Intel OS Guard uporabnike ščiti pred napadi, pri katerih napadalci poskušajo na daljavo prevzeti nadzor nad sistemom. Ti dve novi možnosti se pridružujeta drugim varnostnim funkcionalnostim, kot sta zaščita zasebnosti Intel Identity Protection These (Intel IPT) in zaščita pred krajo Intel Anti-Theft technology (Intel AT). S temi možnostmi so Intelove platforme med najbolj varnimi na trgu.
V povezavi z naborom čipov Intel Series 7 lahko novi procesorji s tehnologijo Intel IPT del zaslona naredijo neberljiv, kar pomeni, da vohunska programska oprema napadalcu ne more zagotoviti podatkov o prijavi.
Platforme, ki temeljijo na procesorjih Intel Core tretje generacije prav tako omogočajo hitrejši prenos podatkov, kar zagotavljata vmesnik USB 3.0, ki je integriran v krmilnik Series 7 Platform Controller Hub (PCH), in vodilo PCI Express 3.0, integrirano v procesor. Ti vmesniki in vodila nove generacije zagotavljajo hitrejše povezave s platformo in hiter prenos podatkov, s čimer je izkušnja osebnega računalnika resnično brezhibna.

Dostopnost procesorjev in sistemov
Sistemi, ki temeljijo na štirijedrnih procesorjih Intel Core tretje generacije, bodo v tem mesecu na voljo pri vodilnih proizvajalcih. Samostojni procesorji bodo ta mesec na voljo prek prodajalcev, spletnih trgovin in partnerjev. V naslednjih mesecih bodo na voljo dodatne različice procesorjev Intel Core tretje generacije, na katerih bodo temeljile naprave Ultrabook, prenosniki, strežniki in inteligentni sistemi v maloprodaji, zdravstvu in drugih panogah.

QR

QR-Code dieser Seite

Kontakt

E-NINA d.o.o.
Podgorje 122 a, 1241 Kamnik
fax: 01 8395 205, tel: 041 743 120

Premium Joomla Templates